ETF-rahastot

ETF eli Exchange traded fund on rahasto, jonka rahasto-osuuksista käydään kauppaa pörssin välityksellä, samalla tavalla kuin osakkeidenkin kanssa. Se toimii samalla tavalla kuin tavallinen rahasto, eli rahastonhoitaja valitsee sijoituskohteet ja hoitaa muut rahastoon liittyvät asiat.

Ensimmäinen ETF-rahasto tuli markkinoille vuonna 1993 Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä ETF-rahastoja on jo yli 4000, joista 600 euroopassa. Joka viides yhdysvaltalainen rahasto on ETF-rahasto. Kysynnän kasvun taustalla on toteamus, että indeksin voittaminen on lähes mahdotonta, joten aktiivisesti hoidetut rahastot eivät ole yhtään sen parempia, sekä kulujen pienuus.

Yleensä ETF-rahastot ovat ns. indeksirahastoja, eli rahastolla on jokin indeksi, jota se seuraa. Hyvänä esimerkkinä toimii Seligsonin OMX Helsinki 25 -ETF. Se on siis rahasto, joka seuraa helsingin pörssin OMX25-indeksiä. Tällaisissa rahastoissa on edulliset hallinnointi- ja hankintakulut, koska niissä ei ole aktiivista salkunhoitoa. Kun perinteisten rahastojen kohdalla puhutaan 1-3% palkkiotasosta niin ETF-rahastoissa se on 0,1-1% luokkaa.

Miten sijoittaa ETF-rahastoon?

ETF-rahastoja pystyy omistamaan yhtä helposti kuin osakkeita. Sinulla täytyy olla arvo-osuustili, jonne voit ostaa arvopapereita. (Lista suomalaisista osakevälittäjistä). Sen jälkeen vain ostat ETF-osuuden, kuten tavallisen osakkeen. Hinnanmääritys on reaaliaikainen, kuten aina pörssissä.

ETF vai perinteinen rahasto?

Kumpaan sitten kannattaa sijoittaa, tavalliseen rahastoon vai ETF-rahastoon? Rahastojen perimmäinen tarkoitushan on tuottaa mahdollisimman paljon. Tavallisissa rahastoissa on myös saatavilla indeksiin sijoittavia rahastoja, mutta ne ovat yleensä palkkioiltaan kalliimpia. Jos taas haluaa sijoittaa johonkin spesiaaliin kohderyhmään, kuten vaikka sähköautoteollisuuteen, ETF-rahastoista ei välttämättä löydy siihen sopivaa rahastoa. Silloin täytyy sijoittaa perinteisen rahaston kautta.

Se, että tuottaako ETF-rahasto paremmin kuin aktiivisesti hoidettu perinteinen rahasto, riippuu täysin tilanteesta. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Perinteisten rahastojen hoitajat varmasti pyrkivät maksimoimaan tuloksen, koska palkkaus on yleensä tulosperusteinen. Sijoitus-, hallinnointi- ja muut kulut voivat pitkällä aikavälillä vaikuttaa tuottavuuteen paljonkin, joten kannattaa olla tarkkana ja tarkistaa palkkiotaso aina ennen sijoittamista!

Erilaisia ETF-rahastoja

Markkinoilla on hyvin paljon erilaisia ETF-rahastoja.

  • Osakkeisiin sijoittavat ETF-rahastot
  • Korkopapereihin sijoittavat ETF-rahastot
  • Raaka-aine ETF:t
  • Asuntoihin sijoittavat eli REIT ETF:t (Real estate investment trust ETF).

Kaikki rahastotyypit

 

Katso myös