Korkolaskuri

Korkolaskuri kertoo koron vaikutuksen pääoman tuottoon

Korko on se summa, jonka pääoma saa palkkioksi “työstään”. Pääoma eli raha on siis verrattavissa samanlaiseksi panokseksi mitä henkilön työpanos tai koneen työpanos. Kuten henkilöille ja koneillekin pitää maksaa palkkaa (koneita täytyy huoltaa), saa pääomakin korvauksen omasta työstä koron muodossa. Korko on riippuvainen sijoituskohteen riskistä.

Säästölaskuri kertoo kuukausisäästämisen tehon

Kuukausisäästämisellä säästetty pääoma kasvaa ajan kuluessa jopa hieman huomaamattakin. Pääoman kasvuun vaikuttaa pääomalle saatu korkotuotto. Yleisimpiä kuukausisäästämisen muotoja ovat tilisäästäminen (korkotuotto 0-1%) ja rahastosäästäminen (vuosituotto n. 3-8%).

Korkolaskurista näkee korkoa korolle efektin

Korkoa korolle -efekti perustuu seuraavaan: kun pääoma kasvaa korkoa, seuraavana vuonna korkoa kertyy suuremmalle pääomalle. Jos korko pysyy positiivisena, pääoma kasvaa eksponentiaalisesti.

Voit esimerkkinä kokeilla korkoa korolle -efektin vaikutusta muuttamalla vuosikorkoa. Säästöajan pidentyminen kasvattaa vuosikoron eron vaikutusta merkittävästi, kokeile vaikka ja huomaa miksi usein puhutaan korkoa korolle -ihmeestä!

Alla olevalla korkolaskurilla voit laske koron vaikutuksen pääoman kasvuun eri korkoasteilla ja aikaväleillä.

Kokeile korkolaskuria

Kiinnostaako vaurastuminen ja lisätulot? Katso 35 erilaista tapaa vaurastua

Testaa myös: