Millon alkaa Nokian short squeeze?

Lumia 900
Lumia 900

Nokia Corporation Oyj:n (OMXH:NOK1V, NYSE:NOK) Windows puhelimet saavuttavat kokoajan laajempia markkinoita. Huhtikuun aikana puhelimet tulevat myyntiin mm. jenkeissä, jossa Lumia 900 puhelin on JO ennakkotilausten ansiosta amazonissa AT&T:N myydyin puhelinmalli. Lumia 800C tulee myyntiin myös Kiinassa tämän kuukauden aikana.

Kaikesta tästä huolimatta Nokia on hyvin laajalti shortattu osake. Nasdaqin tietojen mukaan 15.3.2012 shorttien määrä oli yli 235 miljoonaa osaketta kun kokonaisvaihto oli samana päivänä vain noin 30 miljoonan paikkeilla. Nokian osake on siis NYSE:n shortatuimmista osakkeista, ainakin kokonaisvaihtoon suhteutettuna.

Tällaisessa tilanteessa ihmettelee kuitenkin, että eikö shorttien asettajat ala lunastelemaan rahojaan pikkuhiljaa talteen. Näkymät kun vain paranevat paranemistaan. Voikin olla, että kun saadaan tarpeeksi iso yksittäinen positiivinen uutinen (joka voi olla mmm. tulosvaroitus, lukuja reilusta myynnistä) niin shorttien asettajiin iskee paniikki ja ne alkavat sulkemaan positioitaan yhtäaikaa. Tällaista tilannetta kutsutaan Short Squeeze:ksi.

Muistatko vielä miten kävi Volkswagenin osakkeelle 2008?

Hyvä uutinen keskellä synkimmältä näyttänyttä markkinatilannetta johti kurssinousuun, joten lyhyeksi myyjät alkoivat sulkea myyntejään. Mutta koska Volkswagen oli lyhyeksi myydyin osake ja yhtiön toiseksi suurimmalla omistajalla, Ala-Saksin osavaltiolla oli hallussaan 20 prosenttia osakkeista – tuli vapaana vaihdettavista osakkeista huutava pula. Volkswagenin osake nousi kahdessa päivässä 210 eurosta parhaimmillaan jopa yli 1000 euron! Volkswagenista tuli hetkeksi muutamassa päivässä maailman arvokkain yhtiö sen pörssiarvon ollessa yli 300 miljardia euroa Exxon Mobilin pitäessa kakkospaikkaa. lähde: Kohti taloudellista riippumattomuutta

Tällaista pohdintaa tänään, osallistu ihmeessä keskusteluun kommentoimalla tätä artikkelia!

12 thoughts on “Millon alkaa Nokian short squeeze?”

 1. Kuukauden sisällä, tulosjulkistuksen yhteydessä – tai kun saadaan jonkinlaista dataa jenkki / kiinan myynnistä.

  1. Nokian tilanteessa omistusrakenne on huomattavasti monipuolisempi kuin VW:llä, joten samanlainen tuskin tulee onnistumaan, muuten hyvä idea 🙂

 2. Nokian tilanteessa omistusrakenne on huomattavasti monipuolisempi kuin VW:llä, joten samanlainen tuskin tulee onnistumaan, muuten hyvä idea 🙂

  1. Jos short squeeze pääsee aluilleen, niin kyllä se kurssi nousee helposti 8-10e hujakoille!

 3. Millon -> Milloin
  kiinassa -> Kiinassa
  ala lunastelemaan -> ala lunastella

  😉

  1. Onhan se totta, että ison osan Nokian tulevaisuudesta määrittää Kiina. Tulevaisuuden markkinat ovat sielä miljoonine ihmisineen, joilla on päivä päivältä enemmän satsata ylimääräistä rahaa esimerkiksi puhelimiin ja viihde-elektroniikkaan. Pidetään peukkuja 🙂

 4. Nokian Lumian mainos oli AT&T:n etusivulla kolme päivää. Kyseessä on Yhdysvaltain 67. suosituin sivusto (lähde: http://www.alexa.com). Tänä aikana mainosta oli klikannut ja siitä tykännyt 450 henkilöä. Tämä siis yli 300 000 000 asukkaan valtiossa, jossa Facebook on käytännössä jokaisella internet-käyttäjällä.

  “Huhtikuun aikana puhelimet tulevat myyntiin mm. jenkeissä, jossa Lumia 900 puhelin on JO ennakkotilausten ansiosta amazonissa AT&T:N myydyin puhelinmalli.” Hetki sitten Lumia 900 oli em. listalla neljäntenä ja edellä oli kolme Blackberry-mallia. Onko vaikeuksissa oleva RIM siis lyönyt markkinat täysin? Medialukutaitoa sopii harjoittaa. Kyseessä oleva lista tarkoittaa eniten myytyjä puhelimia niiden Amazonin kautta myytyjen joukosta, joihin on haluttu mukaan AT&T:n kytkypaketti. Näitä puhelimia myydään päivässä luokkaa 1-100 kpl. Tuon listan sijoituksella ei ole mitään merkitystä.

  Laittaisin itse shortit sisään Nokiaan, jos näkemystä haluttaisiin. Tosin siellä voi tapahtua ihan mitä vain (Elop saa yllätyspotkut johdon tullessa järkiinsä), joten en kuitenkaan uskalla. Mukaan ehtii siinäkin vaiheessa, kun menestys alkaa näkyä. Ei se Applekaan mikään raketti ollut ja käväisi 2009 alussaa 80 dollarissa, vaikka iPhonea oli myyty menestyksellisesti jo kaksi vuotta.

  Tällä hetkellä Elop on saanut käytännössä lopetettua uusien Symbian-puhelinten myynnin vuoden takaisesta 30-40%:n markkinaosuudesta ja napannut valtaosan Windows Puhelinten 2%:n markkinaosuudesta. Älypuhelinmyynnin tipahtaminen 90%:lla vuodessa ei ole pikkujuttu ja nykyinen kurssitaso sisältää odotuksia Lumioiden menestymisestä. Puhelimella, johon ei saa kuin lagaavan perus-Angry Birdsin tätä menestystä voidaan joutua odottamaan.

  1. Ja millähän perusteella tämä 450 klikkausta on päätelty? Väittäisimpä, että ei pidä paikkaansa.

   1. Poistiko joku kommenttini?

    Sunnuntaina http://www.att.com/ etusivulle tuli Lumia 900 mainos. Nyt siellä menee tekstikehässä muitakin. Silloin tykkääjiä oli 1050, kirjoitushetkellä noin 1500.

    Nokia on todella ongelmissa nyt, kun Elop on tuhonnut Symbian-myynnin täysin. Vuodessa 32%:n markkinaosuudesta -90%:ia ja Lumiat ovat viimeisimmän ilmoituksen mukaan myyneet tammikuun alkuun mennessä miljoona kpl.

    1. Kommenttiasi ei poistettu. Anteeksi Susanna, mutta media-alan asiantuntijana voin kertoa, että tuolla tykkäysmäärällä arvio nousee kymmeniintuhansiin. Yleensäkin fb:n like-nappia painaa reilusti alle 10% sivuilla vieraillesta kävijöistä, jotka kokivat asian jakamisen arvoiseksi. En siis lähtisi tekemään minkäänlaisia johtopäätöksiä vielä tuosta. Viikonloppuna myynti alkaa ja sittenhän sen paremmin näkee, että saako Nokia siinä julkisuutta.

     Symbian-puhelimien myynnissä olet varmasti oikeassa. Myynti on romahtanut hurjasti. Mutta eilenkin Verkkokauppa.comin myymälässä vierailleena huomasin, että älypuhelin on edelleen aika harvan ostos. Nuoriso sekä lapset ostavat yhä edelleen n. 100euron puhelimia, joita nokialla on tarjota.

Comments are closed.