Hedgerahastot

Hedgerahasto on sijoitusrahasto, joka pyrkii markkinatilanteesta riippumatta kasvattamaan arvoaan. Se on absoluuttisen tuottotavoitteen rahasto kun perinteiset rahastot pyrkivät vain voittamaan vertailuindeksinsä.

Hedgerahaston sijoitusstrategia

Hedgerahaston sijoitusstrategiat poikkeavat perinteisistä rahastoista usein merkittävästi. Osake- ja korkosijoitusten lisäksi hedgerahastot sijoittavat esimerkiksi valuuttoihin tai raaka-aineisiin. Jonkinasteinen johdannaisten käyttö on olennainen osa sijoitusten arvon suojaamista. Eri hedgerahastot toteuttavat erilaisia sijoitusstrategioita. Kuten perinteisemmät rahastot, osa hedgerahastoista pyrkii tasaiseen ja maltilliseen arvonnousuun. Osa hedgerahastoista sallii suuren arvonvaihtelun eli volatiliteetin tavoitellen suureen arvonnousuun.

Sijoitusten suojaaminen

Sana hedge (englannin sanasta hedge jonka merkitys on aitaaminen, suojautuminen, toisaalta myös hämärä tai huono) viittaa sijoitukseen, jolla vähennetään toisen sijoituksen riskiä tai eliminoidaan se kokonaan. Toisaalta termi “hedge” tulee rahapelimaailmasta, esim. ruletin pelitavasta “hedging your bets”, jossa pelimerkit laitetaan numeroryhmien risteysviivoille.

Sijoituksen suojaaminen luonnollisesti maksaa, mutta vastaavasti tuloksen ennustettavuus paranee ja riskit pienenevät. Sijoitusrahastojen ulkopuolella “hedgeämiseksi” voisi ajatella esimerkiksi yritysten tekemät johdannaissopimukset (kuten futuurit) raaka-aineiden ostamisesta tiettyyn hintaan riippumatta ajoittain vaihtelevasta markkinahinnasta ja yksityishenkilöiden ottamat vahinkovakuutukset.

Riskinoton kritiikki

Hedgerahastoja kohtaan on esitetty kritiikkiä, koska osa niistä käyttää merkittävästi johdannaisia – ei pelkästään suojaukseen vaan myös markkinanäkemyksen ottamiseen, mikä kohottaa riskitasoa. Näin hedgerahastosta tulee käytännössä vipurahasto. Osa sijoittajista ei kuitenkaan tätä huomaa.

Osa hedgerahastoista hakee arvonnousua esimerkiksi jakamalla monialayhtiöitä, joista ne hakevat määräysvaltaa isojen pääomien turvin.

Tunnetuin esimerkki hedgerahastojen riskienhallinnan epäonnistumisesta on Long-Term Capital Managementin (LTCM) romahtaminen 1998. LTCM:n romahtaminen uhkasi aiheuttaa vakavia ongelmia rahoitusmarkkinoilla, joten Yhdysvaltojen keskuspankin FEDin johdolla järjestettiin pelastusoperaatio ongelmien leviämisen estämiseksi.

Lokakuun 2008 finanssikriisissä nimenomaan hedgerahastojen arvonlaskun uskottiin olleen osa markkinavaihteluiden jyrkentymiseen.

Katso muut rahastotyypit

Katso myös