bitcoin kurssi

Bitcoin kurssi ja louhinta

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva bittiraha eli kryptovaluutta, jonka on vuonna 2008 perustanut Satoshi Nakamoto -nimimerkin takana oleva henkilö tai taho. Bitcoin eroaa tavallisista paperivaluutoista siten, että ne eivät ole keskuspankkien tai rahoituslaitosten liikkeellelaskemia vaan olemassaolo perustuu useiden tietokoneiden hallinnoimaan vertaisverkkoon.

Bitcoin on ensimmäinen ja selvästi tunnetuin kryptovaluutta. Osa pitää Bitcoinia suurena pyramidihuijauksena tai kuplana. Sitä se voi ollakin, mutta on selvää, että Bitcoinin ja muut kryptovaluutat mahdollistava lohkoketjuteknologia on tulevaisuuden ala.

Bitcoinin arvo

Bitcoin on markkina-arvoltaan maailman arvokkain kryptovaluutta. Kirjoituksen mukaan kryptovaluuttojen yhteinen markkina-arvo on ylittänyt 500 miljardin dollarin rajan. Bitcoinin osuus kaikkien kryptovaluutojen markkina-arvosta on n. 40%. Toiseksi suurimman bittikolikon Ethereumin osuus koko alan markkina-arvosta on alle 20%.

Kryptovaluuttojen markkina-arvot kuitenkin heittelevät hurjasti lyhyessäkin ajassa eli tilanne voi poiketa kirjoitushetkestä jo paljon.

Bitcoinin arvo määräytyy kuten minkä minkä tahansa muunkin sijoituksen tai tuotteen hinta, kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kuten osakkeillakin, Bitcoinin arvo määräytyy siitä millä hinnalla niillä on viimeksi tehty kauppaa.

Bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin liittyy sellaisia riskejä (hakkerointi, lainsäädäntö..), että on vaikea sanoa, että mikä niiden todellinen arvo on. Onko se sama kuin viimeisin kurssinoteeraus, jos Bitcoineja ei pysty käyttämään haluamaansa kohteeseen tai riskien myötä on mahdollista, että bitcoin-omistukset voi kadota yhdessä yössä?

Bitcoinin kurssikehitys

Bitcoinin kurssi on heilunut voimakkaasti alusta asti, mikä onkin tunnusomaista kryptovaluutoille. Vuonna 2010 Bitcoinin kurssi oli 0,05 dollaria, kun se parhaimmillaan joulukuussa 2017 kävi jopa yli 19 000 dollarissa. Kirjoitushetkellä kurssi on noin 6 500 dollaria.

bitcoinin arvo
Bitcoinin kurssikehitys 2013-2018

Valtavista kurssinousuista voi päätellä, että oikeaan aikaan Bitcoin-kelkkaan mukaan hypänneet ovat tienanneet muhkeasti. Vuonna 2010 Bitcoinia tuhannella eurolla ostaneella olisi nyt kymmenien miljoonien eurojen omaisuus.

Tiettävästi Suomessakin on satoja Bitcoin-miljonäärejä. Bitcoinin kehittämisessä mukana olleella suomalaismiehellä oli nykyarvossa miljardien eurojen potti bitcoineja, mutta hän myi niistä suurimman osan vuonna 2011 ennen valtavia kurssinousuja. Vielä huonommin kävi 22-vuotiaalle nuorelle suomalaismiljonäärille, jolta huijattiin yli 20 miljoonan euron arvosta Bitcoin-omistuksia.

Bitcoinin kurssi reaaliajassa täällä.

Bitcoinin historia

Bitcoinin historia alkaa vuodesta 2008, jolloin Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho perusti Bitcoinin. Ensimmäiset siirrot tehtiin vuoden 2009 tammikuussa. Bitcoinin nousukiito oli hyvin maltillista alussa ja vasta vuosina 2010-2013 Bitcoineja alettiin käyttää laajemmin.

Bitcoinin tarina ei ole kaikkien kannalta yhtä ruusuinen. Bitcoineja alettiin käyttämään huumekaupassa tor-verkon kautta 2011.

Vuosina 2011-2014 maailman suurimmaksi Bitcoin-markkinapaikaksi kehittynyt Mt.Gox hakkeroitiin ja sen käyttäjien bitcoineja vietiin miljardien eurojen arvosta. Tuoreimpana tapauksena on kesällä 2018 ryöstetty eteläkorealainen Coinrail-niminen bitcoin-pörssi.

Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja on käytetty enenevissä määrin terrorismi- ja rahanpesurikoksiin.

Bitcoineihin voi toki sijoittaa ja niitä voi myös käyttää ostamiseen. Lue Bitcoinin eri käyttötavoista.

Bitcoinin louhinta

Bitcoineja voi luoda tietokoneiden avulla ns. louhimalla. Louhinta tarkoittaa sitä, että uutta kryptovaluuttaa syntyy, kun tietokone onnistuu ratkaisemaan monimutkaisen algoritmitehtävän. Eli kun normaaleja valuuttoja painetaan painokoneella, bitcoineja syntyy tietokoneiden avulla virtuaalisesti.

Kuka tahansa pystyy alkaa louhimaan Bitcoineja tietokoneellaan. Kaiken lisäksi se on täysin laillista. Bitcoinit saa omistukseen se, joka onnistuu louhimaan ensimmäisenä eli nopeiten ratkaisemaan matemaattisen tehtävän.

Onko Bitcoinin louhinta kannattavaa?

Aikaisemmin Bitcoinin louhinta oli helpompaa kuin nyt. Periaatteessa amatöörikin pystyi louhimaan kymmeniä bitcoineja kotikoneellaan.

Bitcoinien määrä on tiettävästi rajattu 21 miljoonaan kappaleeseen ja suurin osa bitcoineista on jo louhittu minkä vuoksi louhiminen ei ole enää mahdollista tai kannattavaa kotikoneilla. Kryptovaluutan louhiminen muuttuu koko ajan haastavammaksi sillä mitä lähemmäksi valuutan maksimimäärää päästään, sitä vaikeampia algoritmit ovat.

Nykyisin Bitcoineja louhitaan suurten yritysten valtavissa louhintasaleissa huippuunsa viritetyillä tietokoneilla jopa satojen insinöörien ja ylläpitäjien toimesta.

Haaste virtuaalivaluuttojen louhinnassa on valtava sähkökulutus. Lähelle maksimimäärää louhitun virtuaalivaluutan louhimisen kuluttaa sähköä sen verran, että sen ostaminen saattaa tulla edullisemmaksi.

Muiden kryptovaluuttojen louhiminen

Uuden kryptovaluutan alkumetreillä louhiminen on siis helpompaa, joten harrastelijat voivat louhia muita alkumetreillä olevia kryptovaluuttoja. Kryptovaluuttojen maailma kasvaa sellaista vauhtia, että Bitcoinin kaltaisia tilaisuuksia syntyy jatkuvasti.

Tämän artikkelin kautta löytyy vinkkejä kryptovaluuttojen louhintaa harkitsevalle.

Haluatko ostaa Bitcoineja? Kaikkein helpoin tapa ostaa Bitcoineja on avata maksuton tili kotimaiseen Coinmotion-palveluun, jolla on ainoana alan yrityksenä Finanssivalvonnan myöntämä toimilupa.

Tämän suosittelulinkin kautta voit avata palveluun tilin ja saada alennetut kaupankäyntipalkkiot 30 päivän ajaksi!

Lue myös: