kryptovaluutta

Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat saaneet viime aikoina valtavasti huomiota eri medioissa, eikä vähiten mehevien arvonnousujen myötä. Kryptovaluuttoihin liittyy monenlaisia kysymyksiä ja uskomuksia, usein vääriäkin. Tästä artikkelista opit mistä kryptovaluutoissa on kyse.

Kryptovaluutta – mitä se tarkoittaa?

Kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva digitaalinen virtuaalivaluutta. Kryptografia tarkoittaa salakirjoitustekniikkaa.  Kryptovaluutat on luotu, koska on haluttu luoda rahoituslaitoksista riippumaton raha.

Kryptovaluutat ovat siis salattuja digitaalisia valuuttoja, jotka perustuvat lohkoketjuteknologiaan. Tämän teknologian vahvuus on, ettei se perustu pelkkään valuuttaan vaan teknologiasta on kehittymässä kokonainen ekosysteemi, jonka avulla voidaan mm. solmia sopimuksia ja myydä palveluita.

Kryptovaluutoille tunnusomaista on, että niiden määrät ovat yleensä rajatut. Esimerkiksi Bitcoinin enimmäismääräksi on arvioitu 21 miljoonaa kappaletta. Toisin kuin käteisvaluutoilla, kryptovaluutoita ei “paineta” lisää jos keskuspankki niin päättää.

Kryptovaluuttojen historia ulottuu hieman yllättäen jopa vuoteen 1983 asti, jolloin ensimmäinen kryptografinen valuutta eCash luotiin David Chaumin perustamana. Kuitenkin vain yksi pankki otti palvelun käyttöön ja järjestelmä lopetettiin vuonna 1998. Ehkä Chaum oli oikeassa, mutta vain 20 vuotta aikaansa edellä?

Sijoittaminen kryptovaluuttoihin

Kryptovaluuttoihin sijoittamisesta on kuultu monenlaisia tarinoita, sekä hyviä että huonoja. Joku on saattanut menettää kaikki rahansa siinä missä joku toinen on saattanut tuhat- tai jopa kymmentuhatkertaistaa alkusijoituksensa.

Digitalisaatio valtaa maailmaa ja transaktiot halutaan koko ajan nopeammiksi ja tehokkaammiksi. Tästä syystä perinteinen paperivaluutta alkaa olla liian kankea kryptovaluuttojen rinnalla. Kukaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta vaikea on myöntää, etteikö kryptovaluutat mahdollistava lohkoketjuteknologia olisi tulevaisuuden ala.

Kryptovaluutat ovat ehkä yksi riskialttiimmista omaisuusluokista, johon voi sijoittaa. Kryptovaluuttojen hinnanmuutokset ovat valtavia ja kurssi saattaa heilua yhden vuorokauden aikana paljonkin. Kryptovaluuttojen määrät ovat niin pieniä suhteessa perinteisiin valuuttoihin, että yhden tahon miljoonaostot tai -myynnit heiluttelevat kursseja paljonkin.

Esimerkki: Jos olisit sijoittanut ennen vuotta 2011 Bitcoiniin 1 000 dollaria, olisi sen arvo parhaimmillaan ollut jopa 19 miljoonaa dollaria. Kurssiheilahtelut ja sitä myöden tuottomahdollisuudet ovat siis valtavia.

Uusia kryptovaluuttoja syntyy kuitenkin kuin sieniä sateella ja totuus on, että suurimpaa osaa uusista valuutoista ei ole olemassa enää viiden vuoden päästä.

Louhinta

Kun paperirahaa painetaan paperikoneella, kryptovaluuttaa syntyy “louhimalla”. Kryptovaluuttaa luodaan siis tietokoneiden avulla “louhimalla” siten, että uutta valuuttaa syntyy, kun tietokone onnistuu ratkaisemaan monimutkaisia algoritmitehtäviä.

Kryptovaluutan louhiminen muuttuu koko ajan haastavammaksi sillä mitä lähemmäksi valuutan maksimimäärää päästään, sitä vaikeampia algoritmit ovat. Uuden kryptovaluutan alkumetreillä louhiminen on siis helpompaa ja valuuttaa syntyy nopeammin lisää.

Kuka tahansa pystyy louhimaan kryptovaluuttaa itse ja se on vieläpä täysin laillista. Haaste kryptovaluutan louhinnassa on kuitenkin sähkönkulutuksen määrä. Lähelle maksimimäärää louhitun kryptovaluutan louhimiseen tarvitaan todella älykäs ja kallis tietokone ja louhiminen kuluttaa valtavasti sähköä, joten sen louhiminen itse saattaa tulla kalliimmaksi kuin sen ostaminen.

Lue lisää kryptovaluuttojen louhinnasta.

Kryptovaluuttojen ostaminen

Kryptovaluutan ostaminen ei ole vaikeaa ja uusia palveluita syntyy kuin sieniä sateella. Helpoin tapa ostaa kryptovaluuttaa on rekisteröityä CoinbaseenBinanceen tai kotimaiseen Coinmotioniin.

Coinbase on amerikkalainen kryptopörssi, jonka kautta voit ostaa kryptovaluuttoja suoraan euroilla tai dollareilla. Ostamista varten täytyy luoda tili, varmentaa henkilöllisyys ja lisätä maksutavat. Coinbasesta pystyy ostamaan Bitcoinia, Litecoinia ja Ethereumia.

Binancen kautta taas on mahdollista ostaa muitakin kuin yleisimpiä kryptovaluuttoja. Binance on valinta kryptosijoittajalle silloin, jos haluaa löytää nousevia “helmiä” yleisimpien kryptojen sijaan. Voit ostaa Binancesta erilaisia kryptovaluuttoja ostamalla ensin Coinbasesta jotain yleistä kryptovaluuttaa ja siirtämällä tuon valuutan sitten Binance-tilillesi.

Coinmotion on suomalaisen Prasos Oy:n ylläpitämä kryptovaluuttojen välittäjä, jolla on ainoana alan yrityksenä Suomessa Finanssivalvonnan myöntämä maksulaitostoimilupa.

Tämän suosittelulinkin kautta voit avata Coinmotion-tilin ja saada edullisemmat kaupankäyntikulut 30 päivän ajaksi.

Säilytys

Kryptovaluutojen säilytys ei luvalla sanoen ole mitään satavarmaa puuhaa toistaiseksi. Omistukset ovat digitaalisessa muodossa verkossa, joten suurimmatkin kryptopörssit voivat joutua hakkeroinnin kohteeksi. Tällaistakin on tapahtunut.

Jos haluat nukkua yösi varmemmin kryptokolikoidesi kanssa, kannattaa kryptopörssien omien “lompakoiden” lisäksi tai sijaan hankkia jokin tai jotkin seuraavista vaihtoehdoista:

 • Desktop-lompakko on tietokoneelle ladattava ohjelma, jonne voit tallentaa kryptovaluuttasi. Kryptovaluutat eivät oikeasti siirry lompakkoon vaan ovat kryptoverkostossa. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka tietokoneesi tuhoutuisi, kryptovaluutat on mahdollista saada takaisin. Exodus on yksi suositelluimmista desktop-lompakoista.
 • Online-lompakko ovat samanlaisia kuin kryptopörssien omatkin lompakot, mutta ne ovat turvallisempia, koska eivät ole kytkettyinä kauppapaikkaan. Myös online-lompakot ovat hakkeroitavissa
 • Hardware-lompakko on fyysinen tuote, jossa salausavain on sisäänrakennettuna laitteessa. Hardware-lompakossa yhdistyy helppokäyttöisyys ja turvallisuus. Laite yhdistetään tietokoneeseen usb:n avulla ja valuutan siirtäminen laitteeseen edellyttää napin painamista laitteesta. Yleisin hardware-lompakko on Ledger Nano S, joka toimii hyvin MyCelium ja Electrum -sovellusten kanssa.
 • Paperilompakko on lompakko, johon voi tallentaa yksittäistä kryptovaluuttaa ja se tarkoittaa ihan oikeaa paperia. Esimerkiksi Bitcoin-paperilompakon pystyy avaamaan osoitteessa Bitaddress.org.

Kryptovaluutan säilyttämisen riskejä pienentää huomattavasti säilytysmuotojen hajauttaminen sekä salasana-avainten säilyttäminen paperilla.

Kryptovaluutat ja verotus

Kryptovaluutat ovat Suomessa täysin laillisia ja veronalaisia. Kryptovaluuttojen arvonnousua verotetaan pääomatulona. Vero realisoituu vasta siinä vaiheessa, kun kryptovaluutalla ostetaan tai se vaihdetaan takaisin oikeaan valuuttaan. Vero ei siis realisoidu maksuun jos kryptovaluuttaa vaihdetaan toiseen.

Toistaiseksi kryptovaluuttojen tappioita ei voi vähentää verotuksessa. On oletettavaa, että aiheeseen liittyvä verotus päivittyy tulevina vuosina.

Suosituimmat kryptovaluutat

Jokainen kryptovaluuttoihin perehtymätönkin on kuullut Bitcoinista, joka on selkeästi tunnetuin kryptovaluutta.

Alla listaus muista tunnetuista kryptovaluutoista:

 • Ethereum (ETH). Toisen sukupolven kryptovaluutta Ethereum ei rajoitu pelkkään valuuttaan vaan sen kekselies lohkoketju mahdollistaa myös sopimusten teon sekä ohjelmoinnin mikä onkin saanut isot pankit ja sijoittajat kiinnostumaan Ethereumista.
 • Ripple (XRP). Myös Ripple on yksi tunnetuimpia kryptoja. Ripple on enemmänkin hallittu maksuverkko kuin kryptovaluutta. Rippleä ei voi enää “louhia” lisää vaan Ripple-valuutta on jo kokonaan luotu.
 • EOS. Yksi suosituimmista kryptoista, joka on luotu pääasiassa sovelluskehittäjiä varten. Teknologiasta halutaan hajautettu käyttöjärjestelmä, jonka päälle pystyy rakentamaan appseja. EOS on yhdessä Moneron kanssa ns. kolmannen sukupolven kryptovaluuttoja.
 • Litecoin (LTC). Litecoin on yksi ensimmäisiä kryptovaluuttoja. Sen vahvuus suhteessa dominoivaan Bitcoiniin on nopeus. Litecoinin luominen on neljä kertaa nopeampaa kuin bitcoinin ja sen maksimimäärä on myös nelinkertainen. Litecoinia on usein kutsuttu Bitcoinin pikkuveljeksi.
 • Cardano (ADA). Cardano on enemmänkin tekninen alusta kuin kryptovaluutta. Siinä on eri tasoja, joille on mahdollista rakentaa erilaisia järjestelmiä, kuten digitaalisia sopimuksia tai hajautettuja applikaatioita.
 • Monero (XMR). Monero on yksityisyydestä huolen pitävä kryptovaluutta. Bitcoinin transaktiot pystytään jäljittämään, mutta Moneron älykkään ring-allekirjoituksen avulla ei pystytä selvittämään, että kuka transaktion on toteuttanut.
 • NEO. Neo on kunnianhimoinen Kiinalainen krypto, jonka tavoitteena on uudistaa koko maailman tapa käydä kauppaa. Tavoitteena on digitalisen ja reilun kaupankäynnin systeemi, jota hallitukset eivät pysty hallitsemaan.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on riski ja suosittelemme sijoittamaan niihin vain summan, jonka olet valmis häviämään. Vaikka kryptovaluutoilla on valtava potentiaali, kääntöpuolena on se, että ne saattavat joutua hakkereiden tai lainsäädännön uhriksi. Suosittelemme hajauttamaan kryptovaluuttasijoitukset useisiin eri kryptovaluuttoihin sekä niiden säilytys eri paikkoihin.

Lisää aiheesta:

bittiraha_coinmotion_banner_fix