Osakesijoittaminen, sijoittaminen osakkeisiin

Osakesijoittaminen on sijoittamisen suorin muoto, jossa sijoitetaan suoraan yksittäiseen yritykseen ostamalla sen osakekantaan kuuluvia osakkeita vähintään yhden kappaleen. Yleensä osakesijoittaminen tapahtuu pörssin välityksellä, mutta myös listaamattomien yrityksien osakkeita pystyy ostamaan.

Minustako osakesijoittaja?

Ryhtyessäsi osakesijoittajaksi, kannattaa miettiä sijoittamisen motiivi – miksi haluat sijoittaa, mihin haluat sijoittaa, minkä verran ja kuinka paljon? Viisainta on sijoittaa pitkäksi aikaa, koska osakemarkkinoilla tapahtuu paljon pieniä ja vähän suurempiakin heilahteluja, joten pitkällä aikavälillä pienien muutoksien vaikutus häviää. Mieti myöskin sitä, että mistä sijoitat – yleisenä nyrkkisääntönä on sanottu että osakkeisiin kannattaa sijoittaa vain ylimääräistä rahaa. Rahaa jota ilmankin pärjäät.

Jotta voisit omistaa osakkeita, sinulla täytyy olla arvo-osuustili, mihin kaikki osakeomistuksesi kirjataan. Tarvitset myöskin pankkitilin, johon saamasi osingot sitten tilitetään. Arvo-osuustilejä voit avata melkein missä tahansa pankissa sekä arvopaperivälittäjillä. Eri pankeilla ja välittäjillä tilin käyttömaksut ovat hyvin erilaisia.

Ostotoimeksiannon tekeminen Nordnetissä
Ostotoimeksiannon tekeminen Nordnetissä

Osakkeisiin pääsee kiinni myös helposti Osakerahastojen kautta. Osakerahasto on siis rahasto, joka sijoittaa rahastosäästäjien rahat tiettyihin yrityksiin.

Kuinka sijoittaa osakkeisiin

  1. Hanki arvo-osuustili. Tästä näet listan suomalaisista pankeista, jotka tarjoavat osakkeiden ostoon tarvittavan arvo-osuustilin.
  2. Tutustu eri osakkeisiin ja tee päätös sijoittamisesta. Ota huomioon, että eri yritykset sisältävät erilaisia riskejä ja tulevaisuudennäkymiä. Käytä avuksesi esimerkiksi P/E, P/B lukuja.
  3. Tee ostotoimeksianto. Toimeksiannossa määrität, että kuinka monta osaketta haluat ostaa ja mihin hintaan. Osakkeiden osto onnistuu, jos joku suostuu myymään sinulle saman verran osakkeita haluamaasi hintaan. Tällä tavalla osakkeiden hinta määrittyy kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti.
  4. Seuraa arvon kehittymistä ja nauti osingoista!

Hyödyllisiä artikkeleita

Tutustu myös: