ETF-sijoitukset vuonna 2020

ETF-rahasto – mikä se on?

ETF eli Exchange traded fund on rahasto, jonka rahasto-osuuksista käydään kauppaa pörssin välityksellä, samalla tavalla kuin osakkeidenkin kanssa. Se toimii samalla periaatteella kuin tavallinenkin rahasto eli rahastonhoitaja valitsee sijoituskohteet ja hoitaa muut rahastoon liittyvät asiat.

Ensimmäinen ETF-rahasto tuli markkinoille vuonna 1993 Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä ETF-rahastoja on jo yli 4000, joista 600 euroopassa. Joka viides yhdysvaltalainen rahasto on ETF-rahasto. Kysynnän kasvun taustalla on toteamus, että indeksin voittaminen on lähes mahdotonta, joten aktiivisesti hoidetut rahastot eivät ole yhtään sen parempia, sekä kulujen pienuus.

Yleensä ETF-rahastot ovat ns. indeksirahastoja eli rahastolla on jokin indeksi, jota se seuraa. Hyvänä esimerkkinä toimii Seligsonin OMX Helsinki 25 -ETF-rahasto. Se on siis rahasto, joka seuraa helsingin pörssin OMX25-indeksiä. Tällaisissa rahastoissa on edulliset hallinnointi- ja hankintakulut, koska niissä ei ole aktiivista salkunhoitoa. Kun perinteisten rahastojen kohdalla puhutaan 1-3% palkkiotasosta niin ETF-rahastoissa se on 0,1-1% luokkaa.

Miten sijoittaa ETF-rahastoon?

ETF-rahastoja pystyy omistamaan yhtä helposti kuin osakkeita. Sinulla täytyy olla arvo-osuustili, jonne voit ostaa arvopapereita. (Lista suomalaisista osakevälittäjistä). Arvo-osuustilin avaamisen jälkeen voit ostaa ETF-osuuksia, samaan tapaan kuin tavallisiakin pörssiosakkeita. ETF-osuuksien hinnanmääritys tapahtuu reaaliajassa viimeisien toteutuneiden kauppojen mukaan,  kuten aina pörssissä.

ETF vai perinteinen rahasto?

Kumpaan sitten kannattaa sijoittaa, tavalliseen rahastoon vai ETF-rahastoon? Rahastosijoittamisen perimmäinen tarkoitushan on saada sijoitukselleen mahdollisimman paljon tuottoa suhteessa riskiin. Tavallisissa rahastoissa on myös saatavilla indeksiin sijoittavia rahastoja, mutta ne ovat yleensä palkkioiltaan kalliimpia. Jos taas haluaa sijoittaa johonkin spesiaaliin kohderyhmään, kuten vaikka sähköautoteollisuuteen, ETF-rahastoista ei välttämättä löydy siihen sopivaa rahastoa. Silloin täytyy sijoittaa perinteisen rahaston kautta.

Se, että tuottaako ETF-rahasto paremmin kuin aktiivisesti hoidettu perinteinen rahasto, riippuu täysin tilanteesta. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Perinteisten rahastojen hoitajat varmasti pyrkivät maksimoimaan tuloksen, koska palkkaus on yleensä tulosperusteinen. Sijoitus-, hallinnointi- ja muut kulut voivat pitkällä aikavälillä vaikuttaa tuottavuuteen paljonkin, joten kannattaa olla tarkkana ja tarkistaa palkkiotaso aina ennen sijoittamista!

Lue myös kirjoitus ETF-rahastot vs. suorat osakesijoitukset

ETF-rahastojen plussat ja miinukset

 • + Laaja valikoima erilaisia etf-rahastoja
 • + Toimeksiantojen teko reaaliaikaista
 • + Ostaminen on helppoa
 • –  Täysin kuluttomia vaihtoehtoja ei ole tarjolla (toisin kuin Nordnetin Superrahastot, jotka ovat täysin kuluttomia indeksirahastoja!)
 • – ETF-tuotteet ovat usein monimutkaisia ymmärtää
 • – Hinta määräytyy pörssissä, joten rahaston hinta saattaa poiketa rahaston arvopapereiden todellisesta arvosta
 • – ETF-rahastoilla on erilaisia toimintaperiaatteita, jotka voivat erota merkittävästi toisistaan
 • – Laajasta valikoimasta on vaikea löytää itselleen sopivinta rahastoa

Erilaisia ETF-rahastoja

Markkinoilla on hyvin paljon erilaisia ETF-rahastoja.

 • Osakkeisiin sijoittavat ETF-rahastot
 • Korkopapereihin sijoittavat ETF-rahastot
 • Raaka-aine ETF:t
 • Asuntoihin sijoittavat eli REIT ETF:t (Real estate investment trust ETF).

ETF on toistaiseksi varsin tuntematon käsite monille suomalaisille, mutta tuttu vaihtoehto tottuneille sijoittajille.

ETF-sijoitus voi olla aktiivisessa tai passiivisessa pörssiyhtiössä. Tarkastelemme kumpaakin vaihtoehtoa tässä artikkelissa.

Jos haluat sijoittaa indeksirahastoon, ETF on sinulle oikea valinta.

Suosittelemme eToroa ETF-sijoituksesi tekemiseen.

Luo tili nyt

eToro

Suosittu kaupankäyntialusta, jossa voit vaihtaa osakkeita, kryptovaluuttoja, hyödykkeitä, valuuttoja, ja ETF-sijoituksia.

 

Opas ETF-sijoituksiin

Olemme kirjoittaneet oppaan siitä, kuinka pääset sijoittamaan ETF-rahastoihin. Opas sisältää neljä vaihetta, jotka kaikki auttavat sinua pääsemään alkuun ETF-sijoitusten tekemisen kanssa.

Vaihe 1 – Valitse kauppapaikka

Sijoittaaksesi ETF-rahastoon, tarvitset kaupankäyntialustan. Kaupankäyntialusta on aina halvin tapa sijoittaa ETF:ään, koska välitysmaksut ovat minimaalisia. Säästät näin pitkällä aikavälillä paljon rahaa.

Alustan kieli

Useimmat sijoittajat kokevat olonsa turvallisemmaksi, jos alusta on suomalainen. Pidämme kuitenkin kauppapaikoista, joissa voit helposti vaihdella suomen ja englannin kielen välillä: kun löydät tietyn ETF:n, josta haluat tietää enemmän, monet tiedot ovat usein englanniksi. Tämä tarkoittaa, että tietoa on saatavilla enemmän.

Mitä sijoittaminen ETF-rahastoon maksaa?

Erilaisia ​​ETF-sijoitusrahastoja on monia. Sinun olisikin löydettävä kauppapaikka, jossa et maksa korkeita maksuja.

Passiivinen ETF tuottaa usein alhaisen vuotuisen tuoton, mutta pitkällä aikavälillä ansaitset enemmän rahaa, koska he myös ottavat alhaisen vuotuisen hallinnointipalkkion.

Kuinka moniin ETF:iin sinulla on pääsy?

Kyse ei ole vain määrästä, vaan myös laadusta. On hienoa olla kaupankäyntialustalla, jossa on paljon eri vaihtoehtoja.

Pidän parempana kaupankäyntijärjestelmää, jossa sinulla on pääsy hyvään passiiviseen indeksijärjestelmään. Monet sijoittajat saavuttavat paljon korkeamman tuoton ostamalla ETF:n, joka seuraa markkinaindeksiä sen sijaan, että toimisi aktiivisesti.

Nordnet

Pohjoismaiden suurin osakevälittäjä. Mahdollisuus sijoittaa osakkeisiin, joukkolainoihin, rahastoihin ja ETF-indekseihin.

 • Suomenkielinen asiakaspalvelu
 • Laaja valikoima ETF-indeksejä
 • Automaattinen raportointi SKAT:lle
 • Kuukausittaiset säästöt ETF:ssä (ei ostovälitystä)
 • Osta ETF-indeksejä ilman välitysmaksua
 • Käyttäjäystävällinen alusta
 • Monia sijoitusmahdollisuuksia
 • Osta osakkeita, salausvaluuttoja, valuuttoja jne.
 • 145 ETF-indeksiä

Plus500

Yksi markkinoiden parhaista alustoista CFD-kaupankäynnille. Edistyneet teknisen analyysin työkalut tekevät siitä todella hyvän alustan.

 • Hyvä päiväkauppaan
 • Mahdollisuus tekniseen analyysiin
 • Ei ilmoita SKAT:lle
 • Käyttäjäystävällinen alusta
 • CFD-siirrot

Valintamme on eToro

EToro  on äärimmäisen käyttäjäystävällinen alusta, jossa voit sijoittaa ETF-rahastoihin ilman välityskuluja. Lisäksi heillä on joukko ETF-indeksejä ja voit valita, mitkä niistä verotetaan pääomatuloina eikä osaketuottoina.

Voit säästää paljon rahaa ajan myötä, koska et joudu maksamaan välitysmaksuja ETF:n ostamisen yhteydessä.

Ota kuitenkin huomioon, että maksaminen tapahtuu dollareissa.

Vaihe 2 – Löydä hyvä ETF-rahasto

Jos tiedät jo, mihin ETF-rahastoon haluat sijoittaa, voit etsiä sitä syöttämällä sen nimen sivun yläreunassa olevaan hakukenttään. Kuten alla olevasta kuvasta näkee, olemme löytäneet paljon Vanguard -säätiöitä. Sinulla on myös mahdollisuus löytää muita ETF-indeksejä eTorosta.

Suosittelemme, että panostat sopivan ETF-indeksin löytämiseen. Tulevaisuudessa sijoitat melkein aina ainoastaan siihen, joten eri vaihtoehtoihin tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa.

Napsauta ohjauspaneelin Trading Markets -kohtaa. Klikkaa sitten ETF-nappia.

Nyt saat pitkän listan kaikista ETF: ista, joita voit ostaa eTorosta. Kaikkiaan heillä on yli 145 vaihtoehtoa, joista voit valita.

Kuinka valita hyvä ETF-rahasto

ETF-varoista on saatavilla erilaista tietoa.

ETF-sijoituksissa on kaksi pääkohtaa:

 1. Sijoitettava hinta
 2. Vuotuiset hallintokulut

Kun olet ETF-luettelossa, näet niiden ETF-koron.

Täällä olemme päättäneet tarkastella lähemmin iShares MSCI ACWI:tä.

Voit tarkastella sitä lähemmin yksinkertaisesti Google ACWI ETF: llä.

Joten katsotaanpa, millä tiedoilla on eniten merkitystä.

Kun avaat heidän verkkosivustonsa, sinulle näytetään heidän palautuksensa. Tämä vaihtelee riippuen siitä, ETF-vaihtoehtoa katselet.

ETF-palautus

Voitte nähdä, että viimeisen kymmenen vuoden aikana aikaisemmin esimerkiksi valitsemamme vaihtoehdon tuotto on ollut keskimäärin 5,99 prosenttia vuodessa ja miinus 11,25 prosenttia viime vuonna, mikä johtuu selvästi koronakriisistä. Myös heidän S&P 500 ETF on antanut 10,47%: n vuotuisen tuoton. Jos napsautat ‘Cumulative’-nappia, näet kokonaistuoton 10 vuoden ajalta.

Yksi tärkeimmistä asioista ETF-indeksin valinnassa on, että valitset vaihtoehdon, jolla on alhainen hallinnointipalkkio. Sijoittamisessa ei ole järkeä, jos vuosittain maksama palkkio on suurempi, kuin ansiosi. Alla olevasta taulukosta näet, että maksat 0,32% esimerkkivaihtoehtomme omistamisesta.

Jos valitset S&P 500 -indeksiä seuraavan Vanguard ETF: n, maksat palkkiota 0,03%.

Älä kiinnitä huomiota aikaisempiin tuottoihin vaan mieti, mitä luulet tapahtuvan tulevaisuudessa.

Voit myös valita ETF: n, joka seuraa vihreää tekniikkaa tai jota hallitaan aktiivisesti. Muista aina tarkastella hallintokustannuksia (palkkioita) ja verrata niitä tuottoihin. Korkeat tuotot eivät tee sinusta rikkaampaa, jos maksat korkean vuosimaksun.

Seuraavassa vaiheessa tarkastelen, kuinka helposti sijoitat valitsemaasi ETF: iin. 

Vaihe 3 – Osta ETF

Aloita napsauttamalla haluamaasi ETF-indeksin nimeä.

Napsauta “Toiminto”-nappia.

Summan valitsemisen jälkeen voit klikata “Tee tilaus”-nappia.

Koska ostat tässä tapauksessa markkinahintaan, odota vain tilauksesi menemistä läpi. Nyt omistat Vanguardin ETF:n.

Voit aloittaa ostamisen vaikkapa niinkin pienellä summalla kuin 50 dollaria.

Vaihe 4 – Laadi ilmainen sijoitussuunnitelma

Suosittelen, että teet henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman, jos haluat käydä kauppaa ETF:llä. Jotkut päättävät sijoittaa kaikki rahansa yhteen ETF: ään, kun taas toiset haluavat jakaa riskinsä useisiin ETF:iin.

Nord.Investments -sivustolla voit saada ILMAISEN henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman. Täällä he antavat sinulle useita ETF-sijoituksia. Henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman hankkiminen on ehdottoman kannattavaa ja suositeltavaa.

Jos noudatat näitä vaiheita, sijoitussuunnitelman luominen vie vain 5–10 minuuttia:

 1. Mennäksesi Investments-verkkosivuilleklikkaa tästä
 2. Täytä tietosi
 3. Vastaa 11 henkilökohtaiseen sijoitussuunnitelmaasi liittyvään kysymykseen
 4. Nyt sinulla on ilmainen sijoitussuunnitelma

Tämän jälkeen voit valita, teetkö itse sijoituksen, vai annatko Nord.Investmentsin tehdä sen puolestasi.

Sinun pitäisi voida ostaa erilaisia ​​ETF-indeksejä joko eTorosta tai Nordnetistä.

Nord.Investmentsin käytön etuna on, että ne monipuolistavat salkkuasi automaattisesti. Kyseessä on uskomattoman helppokäyttöinen ohjelma, ja he myös raportoivat automaattisesti SKAT:lle. Ne muuttuvat markkinoiden kanssa, joten voit vähentää tappioita huonoina aikoina ja kasvattaa tuottoasi hyvinä aikoina.

Jos tarvitset lisätietoja siitä, olemme kirjoittaneet arvion Nord.Investments-palvelusta.

Mikä on ETF?

ETF tarkoittaa pörssissä noteerattua rahastoa, eli pörssirahastoa. ETF on monella tavalla sama kuin osakerahasto, lukuun ottamatta sitä, että ETF: n osakkeilla käydään kauppaa pörssissä. Pörssirahastojen suosio on kasvanut merkittävästi viimeisen 30 vuoden aikana.

Vuonna 2016 tunnettu sijoittaja Warren Buffett kirjoitti kirjeen kaikille sijoitusyhtiöilleen omistamansa osakeyhtiö Berkshire Hathawayn puolesta:

Kun Wall Street hallitsee triljoonia dollareita, yleensä menestyjät ovat johtajia, eivät asiakkaita. Sekä suurten, että pienten sijoittajien tulisi pysyä halpaindeksirahastoissa.

Jos haluat noudattaa Buffettin neuvoja, ETF-rahastot ovat ylivoimaisesti helpoin tapa sijoittaa laajasti indeksirahastoihin. Nykyään on monia pörssiyhtiöitä, jotka seuraavat markkinaindeksiä.

Warren Buffett on suuri Yhdysvaltain osakeindeksin S&P 500 seuraamisen kannattaja. Vaikka EU on muuttanut ETF-sijoituksia koskevia sääntöjä ja vaikeuttanut niihin sijoittamista, Nordnetin kautta voit sijoittaa Vanguardin S&P 500 UCITS ETF -säätiöön.

ETF-rahastot ovat tyypillisesti passiivisia rahastoja, jotka seuraavat osake- tai joukkovelkakirjaindeksiä. On kuitenkin olemassa myös aktiivisia ETF- ja ETF-sijoitusrahastoja, jotka sijoittavat muihin asioihin, kuten hyödykkeisiin, kiinteistöihin jne.

ETF: n tavoitteena on saavuttaa indeksin keskiarvo, kuten OMX C25 tai tietyn hyödykkeen hinta. Voit sijoittaa Nordnetissä kaiken tyyppisiin ETF-sijoituksiin.

(img: eToro FI banner)

Hinta ja tarjonta

Suomalaisten osakevälittäjien joukossa ei ole monia indeksirahastoja, joista valita, koska ulkomaisilla rahastoilla ei yleensä käydä kauppaa samalla tavalla kuin Suomessa. Myös Suomen verosäännökset tekevät ulkomaisiin rahastoihin sijoittamisen epäedullisemmaksi.

Siksi osakerahastot ovat yksi harvoista sijoitusratkaisuista, jotka tarjoavat mahdollisuuden ostaa erilaisia indeksejä.

Maailmanlaajuisesti on yli 5000 erilaista ETF:ää, mutta uudet EU-säädökset ovat asettaneet rajoituksen sille, kuinka monen kanssa voit käydä kauppaa. Nordnetistä löydät joukon eurooppalaisia ​​ETF-indeksejä, joita suosittelemme tutkimaan tarkemmin. Olemme suuria Vanguard-faneja, joilla on hyviä ja edullisia ETF-indeksejä. Suosittelemme, että etsit ETF:n, jolla on alhaiset vuosikustannukset.

Ensimmäinen ETF saapui Yhdysvaltoihin vuonna 1993, mutta siitä lähtien kehitys on ollut vahvaa, kuten artikkelin alussa olevasta kaaviosta näet. Yhdysvalloissa osakepääomarahastojen osuus oli yli 30% koko osakekaupasta vuonna 2017.

Korkeiden maksujen välttämiseksi kehotamme sijoittamaan eToron kautta, koska et joudu maksamaan välityskuluja ETF-sijoituksesta. Vaihtoehtoisesti voit sijoittaa ETF:ään  Nordnetin kautta.

Näin käy kauppaa ETF: llä

ETF-osakkeilla käydään kauppaa ulkomaisissa pörsseissä samalla tavalla kuin osakkeilla. Ne ovat hyvin samankaltaisia ​​kuin tanskalaiset rahastot, joilla käydään kauppaa myös jälkimarkkinoilla, joilla sijoittajat voivat ostaa ja myydä suoraan toisilleen yleisimpien kauppapaikkojen kautta.

Nordnetillä on 1 639 ETF-sijoitusrahastoa, joten on hyvät mahdollisuudet sijoittaa jännittäviin ETF-arvopapereihin. Vuotuiset kustannukset vaihtelevat välillä 0,04% – 0,98%.

Muut kaupankäyntiympäristöt eivät sijoita ETF: iin, joten niiden tarjonta on erittäin pieni. Nordnetillä, joka on suurin halvoista verkkovälittäjistä ja Pohjoismaiden suurin kauppapaikka, on kohtuullinen valinta.

Suuret pörssit, kuten Deutsche Stock, Lontoon, New Yorkin pörssi ja muut tarjoavat erilaisia ​​ETF-instrumentteja, ja niiden valikoima on suuri. Mutta kuten sanoin, et voi enää sijoittaa Yhdysvaltain ETF: iin. Mutta näemme enemmän yhdysvaltalaisia ​​yrityksiä rekisteröityvän EU: hun, joten voit jatkaa niiden ostamista tällä tavalla.

Vain Euroopan pörsseissä on yli 500 erilaista ETF-rahastoa ja lähestymme maailmanlaajuisesti 5000 rahastoa. Alla näet kuinka monta ETF: ää eri kaupankäyntialustoilla on.

Pitäisikö sinun käydä kauppaa ETF: llä?

Onko ETF-sijoitus hyvä idea?

Lyhyt vastaus on, että kaikki riippuu siitä, miten sijoitat ja mitä haluat sijoitusrahastoissasi. ETF:n suurin etu on kustannukset ja leviäminen. Voit käyttää ETF-indeksejä luodaksesi monipuolisen hajautuksen pitäen samalla vuosittaiset kustannukset alhaisina.

Tee valmistelutyöt ennen ostoksia

Jos haluat käydä ETF-kauppoja, voit ostaa ETF-indeksejä suoraan. Tämä edellyttää, että tutkit erilaisia ​​vaihtoehtoja ja päätät, minkä indeksin ja hajautuksen haluat.

Jos haluat vain suuren hajautuksen, etkä halua viettää liian paljon aikaa indeksien valitsemiseen, voit valita eTorosta löytyviä ETF:iä.

Jos haluat tietää enemmän osakesijoituksista, suosittelen, että tutkit eri vaihtoehtoja ennen kaupankäynnin aloittamista.

Hyödyt ja haitat

Sijoittaminen ETF-sijoitusrahastoihin on tullut selkeästi suositummaksi viime vuosien aikana. Tämä suuntaus todennäköisesti jatkaa nousuaan etenkin Suomen markkinoilla. Halvat kustannukset houkuttelevat monia sijoittajia.

ETF-rahastoihin sijoittamiseen liittyy on sekä hyötyjä että haittoja. Esimerkiksi kunkin maan verosäädökset tekevät sijoittamisesta monimutkaisempaa. Kehotamme tutustumaan vuoden 2020 verottamiseen liittyviin säädöksiin ennen sijoituksen tekemistä.

Hyötyjä

 • Alhaiset kustannukset: ETF: n vuosikorko on usein vain 0,1–0,5% (joissakin rahastoissa jopa alle 0,1%) verrattuna muihin suomalaisiin indeksi- ja sijoitusrahastoihin, joiden vuosikorko on usein 0,75 -2%
 • Hajauttaminen: Voit helposti saavuttaa suuren hajautuksen eri osakkeiden, sektoreiden, maiden ja valuuttojen välillä.
 • Läpinäkyvyys: Voit helposti nähdä, mihin sijoitat.
 • Markkinahinnat: Ei ole olemassa riskiä, ​​että tuotto olisi alhaisempi kuin mitä markkinat määräävät, jonka takia voit riskittä sijoittaa aktiivisesti hoidettuun rahastoon.

Haittoja

 • Vaihto-omaisuuden verotus: Toisin kuin monissa muissa maissa, emme verota osakkeita ja ETF: ää samojen sääntöjen mukaisesti. Siksi sinulla on oltava vapaita varoja vuosittain veron maksamiseksi, kun ETF:n arvo kasvaa.
 • Passiivinen hallinta: ETF-rahastot seuraavat markkinoita, joten jos markkinat vähenevät, ETF-rahasi laskevat – tässä aktiivisesti hoidetuilla rahastoilla on etuna, että ne voivat muuttaa salkkuaan tehdäkseen siitä vähemmän alttiita vaihtelulle.
 • Monimutkaiset säännöt, koska ETF:ää voidaan verottaa joko osaketuottoina tai pääomatuloina.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on ETF?

ETF on pörssiyhtiö. ETF-rahastot ovat tyypillisesti passiivisia rahastoja, jotka seuraavat osake- tai joukkovelkakirjaindeksiä, mutta on myös aktiivisia ETF- ja ETF-sijoitusrahastoja, jotka sijoittavat muihin asioihin, kuten hyödykkeisiin, kiinteistöihin jne.

Mikä ETF kannattaa ostaa?

Olet ainoa, joka voi tehdä päätöksen tästä. Jos noudatat Warren Buffettin neuvoja, sinun tulee ostaa S&P 500:een perustuva ETF, koska hänen mukaansa tämä ETF voittaa ajan myötä kaikki sijoittajat.

Kuinka ETF-sijoituksia verotetaan?

ETF-sijoituksia verotetaan joko osaketuottoina tai pääomatuloina. SKAT-verkkosivustolla voit nähdä ETF-sijoitukset, jotka on hyväksytty verotettavaksi osaketuottoina. Kaikkia muita verotetaan pääomatuloina. Osakeverotusta tulee aina, joten maksat veroa ETF-sijoituksesta riippumatta siitä, myytkö sen.

Miksi Warren Buffett suosii ETF-sijoituksia?

Buffett ei suinkaan tue kaikkia ETF-sijoituksia. Hän on ainoastaan S&P 500 -indeksin kannattaja, koska se sisältää 500 suurinta yhdysvaltalaista yritystä.

3 thoughts on “ETF-sijoitukset vuonna 2020”

 1. ETF-rahastot tulevat varmasti pitkällä aikavälillä kannattavammaksi valinnaksi kuin kivijalkapankkien tarjoamat kalliit rahastot. Niihin sijoittaminen vain vaatii hieman perehtymistä ja viitseliäisyyttä.

 2. ETF:ien kohdalla kannattaa kuitenkin huomata, että niiden ostaminen ei ole ilmaista. Osakevälittäjän välistä vetämää osuutta ei kuitenkaan huomioida kuluissa. Esimerkiksi satasen kuussa säästävälle kokonaiskulut perinteisestä rahastosta ovat luultavasti hieman edullisemmat kuin muuten edullisemmasta ETF:stä.

Comments are closed.