ETF-rahastot

ETF-rahasto – mikä se on?

ETF eli Exchange traded fund on rahasto, jonka rahasto-osuuksista käydään kauppaa pörssin välityksellä, samalla tavalla kuin osakkeidenkin kanssa. Se toimii samalla periaatteella kuin tavallinenkin rahasto eli rahastonhoitaja valitsee sijoituskohteet ja hoitaa muut rahastoon liittyvät asiat.

Ensimmäinen ETF-rahasto tuli markkinoille vuonna 1993 Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä ETF-rahastoja on jo yli 4000, joista 600 euroopassa. Joka viides yhdysvaltalainen rahasto on ETF-rahasto. Kysynnän kasvun taustalla on toteamus, että indeksin voittaminen on lähes mahdotonta, joten aktiivisesti hoidetut rahastot eivät ole yhtään sen parempia, sekä kulujen pienuus.

Yleensä ETF-rahastot ovat ns. indeksirahastoja eli rahastolla on jokin indeksi, jota se seuraa. Hyvänä esimerkkinä toimii Seligsonin OMX Helsinki 25 -ETF-rahasto. Se on siis rahasto, joka seuraa helsingin pörssin OMX25-indeksiä. Tällaisissa rahastoissa on edulliset hallinnointi- ja hankintakulut, koska niissä ei ole aktiivista salkunhoitoa. Kun perinteisten rahastojen kohdalla puhutaan 1-3% palkkiotasosta niin ETF-rahastoissa se on 0,1-1% luokkaa.

Miten sijoittaa ETF-rahastoon?

ETF-rahastoja pystyy omistamaan yhtä helposti kuin osakkeita. Sinulla täytyy olla arvo-osuustili, jonne voit ostaa arvopapereita. (Lista suomalaisista osakevälittäjistä). Arvo-osuustilin avaamisen jälkeen voit ostaa ETF-osuuksia, samaan tapaan kuin tavallisiakin pörssiosakkeita. ETF-osuuksien hinnanmääritys tapahtuu reaaliajassa viimeisien toteutuneiden kauppojen mukaan,  kuten aina pörssissä.

ETF vai perinteinen rahasto?

Kumpaan sitten kannattaa sijoittaa, tavalliseen rahastoon vai ETF-rahastoon? Rahastosijoittamisen perimmäinen tarkoitushan on saada sijoitukselleen mahdollisimman paljon tuottoa suhteessa riskiin. Tavallisissa rahastoissa on myös saatavilla indeksiin sijoittavia rahastoja, mutta ne ovat yleensä palkkioiltaan kalliimpia. Jos taas haluaa sijoittaa johonkin spesiaaliin kohderyhmään, kuten vaikka sähköautoteollisuuteen, ETF-rahastoista ei välttämättä löydy siihen sopivaa rahastoa. Silloin täytyy sijoittaa perinteisen rahaston kautta.

Se, että tuottaako ETF-rahasto paremmin kuin aktiivisesti hoidettu perinteinen rahasto, riippuu täysin tilanteesta. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Perinteisten rahastojen hoitajat varmasti pyrkivät maksimoimaan tuloksen, koska palkkaus on yleensä tulosperusteinen. Sijoitus-, hallinnointi- ja muut kulut voivat pitkällä aikavälillä vaikuttaa tuottavuuteen paljonkin, joten kannattaa olla tarkkana ja tarkistaa palkkiotaso aina ennen sijoittamista!

Lue myös kirjoitus ETF-rahastot vs. suorat osakesijoitukset

ETF-rahastojen plussat ja miinukset

 • + Laaja valikoima erilaisia etf-rahastoja
 • + Toimeksiantojen teko reaaliaikaista
 • + Ostaminen on helppoa
 • –  Täysin kuluttomia vaihtoehtoja ei ole tarjolla (toisin kuin Nordnetin Superrahastot, jotka ovat täysin kuluttomia indeksirahastoja!)
 • – ETF-tuotteet ovat usein monimutkaisia ymmärtää
 • – Hinta määräytyy pörssissä, joten rahaston hinta saattaa poiketa rahaston arvopapereiden todellisesta arvosta
 • – ETF-rahastoilla on erilaisia toimintaperiaatteita, jotka voivat erota merkittävästi toisistaan
 • – Laajasta valikoimasta on vaikea löytää itselleen sopivinta rahastoa

Erilaisia ETF-rahastoja

Markkinoilla on hyvin paljon erilaisia ETF-rahastoja.

 • Osakkeisiin sijoittavat ETF-rahastot
 • Korkopapereihin sijoittavat ETF-rahastot
 • Raaka-aine ETF:t
 • Asuntoihin sijoittavat eli REIT ETF:t (Real estate investment trust ETF).

Kaikki rahastotyypit

 

Katso myös

3 thoughts on “ETF-rahastot”

 1. ETF-rahastot tulevat varmasti pitkällä aikavälillä kannattavammaksi valinnaksi kuin kivijalkapankkien tarjoamat kalliit rahastot. Niihin sijoittaminen vain vaatii hieman perehtymistä ja viitseliäisyyttä.

 2. ETF:ien kohdalla kannattaa kuitenkin huomata, että niiden ostaminen ei ole ilmaista. Osakevälittäjän välistä vetämää osuutta ei kuitenkaan huomioida kuluissa. Esimerkiksi satasen kuussa säästävälle kokonaiskulut perinteisestä rahastosta ovat luultavasti hieman edullisemmat kuin muuten edullisemmasta ETF:stä.

Kommentointi on suljettu.