Kirjoitus arvo-osuustilistä

Arvo-osuustili

Arvo-osuustili on arvo-osuustili ja pankkitili on pankkitili. Kaksi eri asiaa. Tarvitset arvo-osuustilin jos haluat aloittaa osakesijoittamisen tai sijoittaa muihin arvo-osuusmuotoisiin sijoituksiin.

Mikä on arvo-osuustili?

Arvo-osuustili on tili, jolla säilytetään ei-fyysisiä arvopapereita kuten pörssiosakkeita, joukkovelkakirjalainoja sekä muita arvo-osuusmutoisia sijoituksia, tällaisia voi olla esimerkiksi johdannaiset ja etf-rahastot. Arvo-osuustiliin ei voi liittää maksukorttia, sille ei voi vastaanottaa maksuja eikä siltä voi maksaa laskuja kuin tavalliselta pankkitililtä.

Arvo-osuustili on siis pakollinen jos haluaa hankkia ja omistaa arvo-osuuksia. Ennen osakekirjat olivat fyysisiä, mutta nykyään omistukset kirjautuvat sähköisessä muodossa arvo-osuustilille. Tämä tarkoittaa sitä, että arvopaperikauppaa voi käydä sähköisesti vaikkapa kotisohvalta. Arvo-osuustilin kautta voi sijoittaa Helsingin pörssin osakkeiden lisäksi myös muiden maiden pörssiyhtiöihin.

Suomessa arvo-osuusrekisteriä ylläpitää Euroclear Finland Oy. Arvo-osuusjärjestelmää säädetään lailla ja sen noudattamista valvoo Finanssivalvonta.

Rahastosijoittaminen ei edellytä arvo-osuustiliä, koska niihin voi sijoittaa esimerkiksi suoraan verkkopankin kautta, mutta myös rahasto-osuuksia voi säilyttää arvo-osuustilillä. Esimerkiksi Nordnetin kautta on tarjolla yli 40 eri rahastoyhtiön rahastoja.

Huom! Lue kirjoituksemme Nordnetin kuluttomista Superrahastoista.

Arvo-osuustilin avaaminen

Arvo-osuustilin avaaminen on helppoa ja se onnistuu helposti muutamissa minuuteissa. Tilin avaaminen onnistuu täysin sähköisesti verkkotunnistuksen avulla.

Rahan siirtäminen arvo-osuustilille on myös erittäin helppoa. Arvo-osuustilille ilmoitetaan vastatili eli oma pankkitili, josta rahaa voi arvo-osuustilille siirtää. Rahan siirtyminen kestää 1-3 pankkipäivää.

Arvo-osuustili ja verotus

Arvo-osuusjärjestelmä “keskustelee” verottajan kanssa eli kaikki tiedot arvopaperikaupoista ja saaduista osingoista siirtyy automaattisesti veroilmoitukseen eli niitä ei tarvitse ilmoittaa itse. On kuitenkin hyvä tarkistaa aina, että kaikki arvo-osuustilin tapahtumat on kirjaantuneet oikein veroilmoitukseen.

Arvo-osuustililtä on saatavissa myös vuosittainen tiliote kaikista tapahtumista, joka kannattaa säilyttää verotusta varten.

Suomessa verotettavasta pääomatulosta eli luovutusvoitoista maksetaan 30-34% pääomatuloveroa. Suomalaisista pörssiyhtiöistä saaduista osingoista 85% on verotettavaa pääomatuloa eli osinkojen veroaste on 25,5-28,9%.

Lue lisää osinkojen verotuksesta.

Nordnetin arvo-osuustili on edullinen

Itse käytämme Nordnetin palvelua ja voimme suositella sitä muillekin etenkin sen helppokäyttöisyyden sekä kustannustehokkuuden vuoksi. Nordnetissa arvo-osuustilissä ei ole ollenkaan kiinteitä kustannuksia eli ei kuukausi- tai palvelumaksuja eikä säilytysmaksuja. Nordnetissa ainoastaan osakekaupoista maksetaan palkkio (alk 0,06% min. 3€)

Avaa arvo-osuustili Nordnetiin.

Lisää sijoittamisesta