Kesä tulee – oletko valmis?

Kesä tuo tullessaan monia hauskoja asioita: mökkeilyä, jäätelöä, uimista, yöttömiä öitä, telttailua, naurua, ulkoilmatapahtumia. Ystävien seuraa, perhejuhlia, automatkoja, vihreitä metsiä, retkiä metsään ja maaseudulle. Ihmisiä, naurua, muistoja. 

Kesälomaa ovat tottuneet odottamaan erityisesti opiskelijat, koululaiset ja perheet. Kesäloma on kauan odotettu tapaus etenkin opiskelijoille ja koululaisille. Vanhemmat käyttävät myös usein paljon aikaa kesäloman suunnitteluun.

Monelle kesä tarkoittaa myös festareita, piknikkejä puistossa ystävien ja tuttujen kanssa, mökkibileitä. Monien unelmat meluisasta ja tapahtumarikkaasta festarikesästä joudutaan kuitenkin tänä vuonna monien pettymykseksi siirtämään ensi vuoteen, sillä nykyisen koronarajoitteiden takia esimerkiksi festarit, yleisötapahtumat ja konsertit ovat tämän kesän osalta peruttu.

Tämä ei tunnu kivalta, mutta se on ihmisten terveyden kannalta paras ratkaisu. Onneksi suomalainen luonto tarjoaa Suomalaisille monia muita hauskoja kesänviettotapoja.

Tällaiset tilanteet vaativat meitä myös arvostamaan jokapäiväisinä pitämiämme asioita, kuten kesäiltoja mökillä, pyöräretkiä ystävien kanssa ja grillijuhlia aurinkoisella pihalla. Automatkoja, musiikkia, järviä, saunailtoja. Edellä mainitut asiat eivät enää olekaan itsestäänselvyyksiä.

Monikaan ei osannut vielä alkuvuodesta aavistaa, että tauti nimeltä Covid-19 tulisi rajoittamaan suomalaisten elämää näinkin paljon. Ihmiset eivät osanneet aavistaa sitä vielä silloinkaan, kun ensimmäinen tartunta havaittiin Suomessa. Suomalaisia pyydettiin pysymään kotona.

Juna-asemat ja lentokentät tyhjenivät ja suuret tapahtumat ja kokoontumiset peruttiin. Lentoyhtiöt ovat peruneet lentojaan ja eri maat ovat sulkeneet rajojaan suojellakseen asukkaitaan. Myös kaupat, ostoskeskukset, kirkot, ravintolat ja hotellit ovat sulkeneet oviaan.

Hankalan tilanteesta tekee se, että oireeton ihminen voi tartuttaa taudin toisiin ihmisiin, jos hän kuitenkin kantaa virusta. Tauti leviää helposti esimerkiksi ryhmäkokoontumisissa. Taudin kantaja ei aina tiedä sairastavansa tautia. Tämän takia ryhmäkokoontumiset on hyvä pitää minimissä.

Tämä tarkoittaa, että monen on vietettävä hieman toisenlainen kesä. Kesä ilman festarien huminaa, telttailua, lempibändien keikkoja. Tällaiset tilanteet todella testaavat ihmisten sopeutumiskykyä ja kekseliäisyyttä.

Onneksi yhtä ei ole peruttu: kesäiltoja järven rannalla mökillä. Pakatkaa eväät kylmälaukkuun, tankatkaa auto, ottakaa mukaan lämpimiä vaatteita ja hyttyskarkotetta, kääntäkää musiikit täysille, ja hypätkää autoon. Suunnatkaa kohti luontoa.

Onko sinulla, perheelläsi tai tutuillasi mökkiä? Hienoa. Tämä tarkoittaa, että voit sään salliessa suunnistaa ulos luonnon helmaan mökille. Voit esimerkiksi koristella parvekkeen, pihasi tai vaikkapa asuntosi juhlatunnelman aikaansaamiseksi. Piknik tai kokoontuminen ystävien kanssa onnistuu parvekkeella tai pihalla auringon paistaessa.

Kesän juhlistaminen vaikkapa ystävien ja perheen kanssa  onnistuu helposti videopuheluiden välityksellä. Voit tehdä videopuheluita esimerkiksi puhelimella tai tietokoneella. Voitte ystäviesi kanssa jopa järjestää kesäbileet videopuheluiden välityksellä.

Entä miten saada kesäisille illoille lisäjännitystä? Mielenkiintoista ja värikästä ajanvietettä mökille ja kesäiltoihin tuo nettikasino. Jos onni potkaisee, voit myös saada lisätienestejä kesän muihin menoihin ja tulevaisuutta varten. Ainut, mitä tarvitset, on rohkeus.