Rauman Teinitieltä löytyy loistavia sijoitusasuntoja!

Onko jo liian myöhäistä aloittaa ura asuntosijoittajana?

Asuntosijoittaminen on viimeaikoina ollut kovassa nosteessa. Iltapäivälehtien otsikoista löytyy jatkuvasti tarinoita henkilöistä, jotka ovat rakentaneet itselleen miljoonaomaisuuden sijoittamalla asuntoihin. Myös poikkeuksellisen matala korkotaso on lisännyt velkavivulla sijoittamisen tuottavuutta entisestään. Nämä ja monet muut syyt ovat lisänneet sijoitusasuntojen kysyntää, mikä taas on vaikeuttanut hyvien sijoituskohteiden löytämistä.

Onko kyseessä jo kupla? Onko jo liian myöhäistä hypätä junaan?

Asuntomarkkinat, kuten muutkin markkinat ovat syklisiä. Verrattuna pörssiosakkeisiin ovat asuntomarkkinoiden syklit huomattavasti pidempiä ja laskut sekä nousut rauhallisempia, sillä pahinkaan lama ei poista ihmisten tarvetta asumiseen. Suomessa asuntojen hinnat ovat laskeneet rajusti viimeksi 1990-luvun alussa. Jos asuntosijoittamista miettinyt henkilö jäi odottamaan seuraavaa notkahdusta esimerkiksi vuonna 1995 on hän vieläkin sitä odottamassa.

Tunnetuimmat ja menestyneimmät ammattisijoittajatkaan eivät ole yksimielisiä siitä milloin sijoittaminen kannattaa aloittaa. Osa on sitä mieltä, että kannattaa odottaa sitä kun ”kaduilla virtaa veri ja kaikki haluavat myydä” osa taas on sitä mieltä, että ajoitusta tärkeämpää on olla mahdollisimman kauan mukana pelissä ja nauttia hyvien aikojen tuotoista ja kestää myös huonot ajat.

Tässä sinulle esimerkki pohdittavaksi: Myynnissä on asunto, jonka myyntihinta on 50 000€ ja vuokratuottoprosentti on 8%. 8 vuoden päästä asunnon hinta tippuu dramaattisesti puoleen, eli 30 000€ euroon. Kumpi on järkevämpää, ostaa asunto nyt vai 8 vuoden päästä?

Tässä laskelma: Asunto tuottaa vuosittain 8% eli 4000 euroa. Kahdeksassa vuodessa tämä tekee yhteensä 32 000€, joten tässä tapauksessa odottaminen ei olisi kannattanut. Huom, tämä laskelma ei ota huomioon velkavivun vaikutusta, eikä mahdollisia tyhjiä kuukausia tai remontteja.

”It’s not about the timing on the market but time on the market”

Tärkeintä asuntosijoittamisessa on aloittaa ja ostaa oikeanlaisia, tuottavia sijoitusasuntoja. Hyvällä vuokrattavuudella, vuokratuotolla ja positiivisella kassavirralla varustettu asunto toimii hyvin myös huonompina aikoina. Mieti siis enemmän sitä millaisen asunnon ostat, kuin sitä milloin asunto kannattaa ostaa. Markkinoita ja asuntojen hinnanmuutoksia on pitkällä tähtäimellä käytännössä mahdotonta arvioida, mutta hyvällä vuokratuotolla varustettu asunto tuo helposti ennustettavia euroja sijoittajan kanssaan. Mikäli asuntosijoittaminen kiinnostaa kannattaa tutustua Ilmaiseen oppaaseen asuntosijoittamisesta! Kokeneemmalle asuntosijoittajalle suosittelin ilmaisen vuokratuottolaskurin lataamista!