Metsään sijoittaminen

Suomalaisille kovin perinteinen sijoittamisen kohde on aina ollut metsä. Sijoituskohteena metsä on hyvin erilainen kuin osakkeet, rahastot tai kulta. Metsä on kiinteä alue, jossa on paljon elämää. Metsän arvo koostuu maa-alueesta, sen rakenteesta sekä metsän puista. Suurimpana arvon määrittelijänä toimii puun arvo, mihin hintaan kyseistä puulajia myydään ja ostetaan markkinoilla.

Vuosina 2006 ja 2007 puulla tienasi vuosittain noin 15 prosenttia. Pitkälläkin aikavälillä puuntuotannon tuottoa on heiluttanut kantohinta. ”Vaikka kantohinnat pysyisivät inflaation tahdissa, tuotto jäisi silti alle viiden prosentin koko maan tasolla”, sanoo tutkija Esa Uotila Metsäntutkimuslaitoksesta (Metla). Metsäsijoitus ei olekaan yhtä suosittua kuin osakersijoittaminen, mutta puun nettokasvun avulla sijoitukset kasvavat vajaan viisi prosenttia vuodessa.

Metsään sijoittavalla kannattaa muistaa myöskin se, että kaupunkien läheltä metsämaastot voivat alkaa kelvata tonttimaaksi, joten puun lisäksi maa-alueen fyysinen sijainti saattaa nostaa arvoaan. Metsäsijoitus sopii erinomaisesti henkilölle, joka on valmis itse tekemään töitä metsässä, jolloin metsänhoito nostaa sijoituksen arvoa ja tuottoa

Linkkejä:

Puun hintatietoja (metsalehti.fi)