Lyhyeksi myynti

Lyhyeksi myynti (englanniksi short selling, “shorttaus”) on sellaista kauppaa, jossa myydään arvopapereita, joita ei kuitenkaan omista. Sana “lyhyt” ei oikeastaan kuvaa sitä yhtään.

Lyhyeksi myyjä olettaa, että kurssit laskevat ja laskun jälkeen voisi sitten ostaa myymänsä osakkeet takaisin halvemmalla hinnalla. Jos kuitenkin kurssit nousevat, lyhyeksi myyjä häviää. Myyjä lainaa tai vuokraa arvopaperit myyntihetkellä välittäjältä tai toiselta sijoittajalta. Lyhyeksi myynnin on uskottu jyrkentävän osakekurssien vaihteluita, ja osakerahastoissa on lyhyeksi myyntiä koskevia kieltoja. (wikipedia)

Yleensä ottaen lyhyeksi myynti on hyvin riskialtista ja kovimman hyödyn saamiseksi käytetään velkaa, jolloin voitto tai tappio on todella suuri, verrattuna normaaliin osakekauppaan. Toisaalta taas lyhyeksimyynti on hyvä tapa hyötyä laskevista kursseista, kun siihen ei muuten oikeastaan ole mahdollisuuksia.

Kulut lyhyeksi myynnissä

Kun ostat lyhyeksi myydyt osakkeet takaisin saman päivän aikana, sinulta ei veloiteta kaupankäyntipalkkioiden lisäksi muita kuluja. Jos lyhyeksi myytyjä osakkeita ei osteta takaisin samana päivänä, myytyjä osakkeita varten perustetaan osakelaina. Tällöin sinulta veloitetaan kuluina 30 euron avauspalkkio sekä vuotuista lainakorkoa vähintään 3 % (laina-ajalta, riippuu markkinasta ja markkinatilanteesta). (Nordnet 12.1.2013)

Lyhyeksi myytävät osakkeet suomessa

Allaoleva lista on Nordnetin-kautta lyhyeksi myytävistä osakkeista, joiden valuutana on euro. Kuten listasta näkyy, niin vaihdetuinta osaketta Nokiaa ei listalla ole. Päivitetty 14.6.2013

Tunnus Vakuusvaatimukset
FORTUM OYJ FUM1V 120%
KEMIRA OYJ KRA1V 130%
KESKO OYJ B KESBV 120%
KONE OYJ B KNEBV 120%
METSO OYJ MEO1V 120%
ORION OYJ B ORNBV 120%
POHJOLA PANKKI POH1S 130%
RAISIO YHTYM VAIH-OS RAIVV 150%
SAMPO A SAMAS 120%
SPONDA OYJ SDA1V 140%
STORA ENSO OYJ R
STERV 120%
UPM-KYMMENE OYJ UPM1V 120%
WÄRTSILÄ OYJ ABP B WRT1V 120%

Lähde: Nordnet

Tutustu myös