Warrantti, johdannainen

Warrantti eli johdannainen on arvopaperi, joka on kohdistettu johonkin tiettyyn kohde-etuuteen, kuten esimerkiksi osakkeeseen, raaka-aineeseen tai valuuttaan. Warrantin asettaa esimerkiksi pankki tai pankkiiriliike. Warranteilla käydään kauppaa, kuten osakkeilla – eli pörssissä.

Yleisimpiä warranttityyppejä on Ostowarrantti ja Myyntiwarrantti.

Ostowarrantti

Ostowarrantti oikeuttaa warrantin kohteena olevan hyödykkeen (kuten esimerkiksi osakkeen) ostamisen ehdoissa sovittuun hintaan warrantin päättymispäivänä. Mikäli warrantin ehdot eivät täyty, warrantti jää arvottomaksi. Yleensä kuitenkin warrantin asettaja maksaa päättymispäivänä warrantin arvon, eikä siis suoriteta tätä kohde-etuuden ostamista.

Myyntiwarrantti

Myyntiwarrantti on samanlainen kuin ostowarrantti, kuitenkin siten että se puolestaan antaa oikeuden myydä kohde-etuus (esimerkiksi osake) warrantin ehdoissa sovittuun hintaan.

Warranttien käyttö

Johdannaisia käytetään yleensä suojaamaan sijoituksia. Kun pelätään kohde-etuuden kurssin laskua, voidaan ostaa myynti-warrantteja suojaamaan laskulta.

Warrantilla saadaan myöskin vipua sijoitukseen. Kun kohde-etuuden kurssi nousee, nousee warrantin arvo suhteessa enemmän.

Turbo-warrantit

Turbowarrantteja on warrantit, joilla on määritetty knock-out-taso. Kun kohde-etuus ylittää tai alittaa tämän knock-out-tason, warrantti raukeaa. Tämän tyyppisissä warranteissa on huomattavasti suurempi riski kuin tavallisissa.

Tutustu myös