Asuntosijoittaminen

Asuntosijoittaminen on suomalaisten yksi yleisimmistä tavoista sijoittaa ja vaurastua. Suurimmalla osalla asuntosijoittajista on omistuksessaan 1-2 sijoituasuntoa. Monille asunto on tullut perintönä tai edellinen oma asunto on vuokrattu, kun on muutettu isompaan. Tällaiset henkilöt ovat kuin eivät ehkä pidä itseään asuntosijoittajina vaan enemmänkin vuokranantajina.

Asuntosijoittamisesta laajemmin

Asuntosijoittamista pidetään melko matalariskisenä sijoitusmuotona, koska asuntojen arvot eivät yleensä laske merkittävästi. Asuntosijoittamisen tuotto perustuu kuukaisettaiseen kassavirtaan eli vuokratuloihin. Toinen tapa saada tuottoa on asuntojen arvonnousu. Arvonnousua voi tulla joka yleisen hintatason nousun myötä, remontoimalla tai ostamalla asunto alle markkinahinnan.

Asuntojen arvot ovat historiallisesti pitkällä aikavälillä nousseet, joten pitkän aikavälin sijoittaja voi ansaita yhdelläkin sijoitusasunnolla mukavasti jos kuukausittaisen kuukausittain tulevan kassavirran lisäksi asunnosta saa myydessä arvonnousua.

Tutustu syvemmin asuntosijoittamisen mahdollisuuksiin, lukemalla 5+1 syytä sijoittaa asuntoihin.

Asuntosijoittaminen lainarahalla

Asuntosijoittaminen on ylivoimaisesti yleisin sijoitusmuoto, johon käytetään lainarahaa eli velkavipua. Muihin sijoitusmuotoihin se ei ole edes suositeltavaa ja pankit eivät aivan yhtä myötämielisesti myönnä lainaa muihin sijoituksiin kuin asuntosijoittamiseen.

Lainarahan päällimmäinen tarkoitus on nostaa sijoittajan oman pääoman tuottoa. Velkavipu toimiikin varsin tehokkaasti, kun sitä fiksusti hyödyntää. Siinä on myös riskinsä. Perehdy tarkemmin asuntosijoittamiseen lainarahalla.

Asuntosijoittamisen riskit

Asuntosijoittamisessa on tottakai myös riskejä. Alueen negatiivisen kehityksen myötä asunnon arvo saattaa laskea ja vuokrattavuus heikentyä. Isot taloyhtiöremontit saattavat tuoda kalliita lisäkustannuksia sekä huolimaton vuokraaminen voi aiheuttaa päänvaivaa ja heilauttaa sijoituksen arvioidut tuotot päälaelleen. Isolla velkavivulla sijoitettaessa myös rahoitusmaailman muutoksilla on vaikutusta asuntosijoittamisen kokonaistuottoon.

Lue tarkemmin asuntosijoittamisen riskeistä

Sijoitusasunto alle markkinahinnan

Asuntosijoittamisessa sijoitusasunnon pystyy ostamaan alle markkinahintojen. Kuulostaa ehkä liian hyvältä ollakseen totta, mutta tähän on olemassa useita keinoja. Markkinahintaista alhaisempi ostohinta saattaa johtua myyjän tilanteesta tai jostain muusta yksinkertaisesta syystä, kuten hinnoitteluvirheestä. Myös isolta tukkuostajalta voi ostaa sijoitusasuntoja alle markkinahintojen.

Lue mitä keinoja alle markkinahintaisen sijoitusasuntojen ostoon löytyy.

Tärkeitä linkkejä asuntosijoittajille

Tutustu myös: