Vertaislainat

Vertaislaina on viimeaikoina markkinoille tullut uusi sijoitusmuoto. Vertaislainalla tarkoitetaan lainaa, jossa yksityinen henkilö tai yritys ottaa toiselta kansalaiselta (sijoittajalta) yleensä vielä internetin välityksellä lainaa. Lainoja saa vertaislainoihin erikoistuneista palveluista. Tällaiset palvelut ovat suojattu korkealla tietoturvalla ja on siis luotettava keino sijoittaa rahaa.

Vertaislainassa on aina yksi lainaaja, mutta lainanantajia voi olla monia. Jokainen osapuoli pystyy itse vaikuttamaan ehtoihin (korko, summa). Jos ehdot eivät sovi molemmille osapuolille jää laina saamatta. Myöskin lainanhakijoiden takaisinmaksukyky luokitellaan luottotietoyhtiöiden toimesta, jo ennen hakemuksen laittamista internettiin.

Lainanottaja maksaa takaisin kuukausittain, ellei muuten ole sovittu. Ongelmatapauksissa laina menee perintään tai ratkaistaan tarvittaessa oikeustoimin.

Vertaislainoissa voi olla suuremmat korot kuin pankilta saaduissa lainoissa. Toisaalta niitä saa myös helpommin. Vakuuksia (esimerkiksi. omistusasunto) ei tarvita.

Suomalaisia vertaislainayrityksiä